O nakladnih panjih LR in DB

Kaj je nakladni panj?

Nakladni panj je vrsta čebeljega panja, ki je postavljen etažno. Delo s čebeljo družino opravljamo od zgoraj, s snemanjem vsake etaže po vrsti. Kot glavni način čebelarjenja, sistem nakladnih panjev uporabljajo v Franciji, ZDA

Sestava nakladnega panja

PODNICA

Podnica je pomemben element panja, ker prenaša obremenitev celega panja. Konstrukcija podnice mora biti še bolj olajšana, kadar gre za premično čebelarjenje. Podnica je lahko večnamenska, saj glede na potrebe čebelarja, jo lahko nadgradimo z mrežo za pobiranje cvetnega prahu ali higiensko rešetko. Uporabljamo jo lahko tudi za hranjenje čebel. Na podnici opazujemo, kaj se dogaja z družino.

   

PLODIŠČNA ALI MEDIŠČNA NAKLADA

V plodiščnem delu panja se nahaja zalega, v mediščnem pa medene zaloge čebel. Odvisno od višine naklade, plodišče se sestavlja z ene, dveh ali treh naklad.

POKRIVNA DESKA

Je večnamenska, odvisno od načina čebelarjenja. Pokrivna deska je narejena iz umetne mase, folije, vinila, deske ali lepljene plošče. Dodatne funkcije pokrivne deske so:

-okenca – dostop do pitalnika, sladkorne raztopine,

-mreža pajek za zračenje ali krmljenje,

-mreža za prezračevanje,

-mreža za pobiranje cvetnega prahu.

STREHA

Name strehe ni samo zaščita čebelje družine pred dežjem, ampak ima tudi izolacijsko vlogo proti poletni vročini ali zimskemu mrazu. Zato mora streha imeti dokaj dobro izolacijo.

Košarica

 x 

Košarica je prazna
X

AVTORSKE PRAVICE

ne kopiraj